Preventieve zorg

Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit gezegde is ook perfect van toepassing in de diergeneeskunde.

Uw dieren kunnen veel ziektes oplopen, zelfs als ze thuis verblijven. Preventieve geneeskunde is een essentieel onderdeel geworden van onze huidige praktijk omdat het helpt uw dieren gezond te houden. Een jaarlijkse controle van uw huisdier is daarom onontbeerlijk voor het vroegtijdig opsporen van mogelijke ziektes en ter voorkoming van veel erger.

Het vaccineren van uw hond, kat, fret of konijn maakt ook deel uit van deze preventieve zorg. Het doel is om uw dieren tegen vaak dodelijke ziekten te beschermen. Het type vaccin en de frequentie van herhalingen zijn aangepast aan de leeftijd en leefomstandigheden van het dier (kat op appartement met of zonder toegang naar buiten, jachthond, het verblijf in het buitenland, ...).

Een anti parasitaire bescherming aangepast aan hun levensstijl of bijkomend voedingsadvies maken ook deel uit van de preventieve geneeskunde dit als beste bescherming voor uw huisdier.

Wij raden u ook aan een volledige check up te laten maken van uw huisdier als hij/zij een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Dit om belangrijke aan leeftijd gerelateerde ziekten op te kunnen sporen (10 jaar voor katten en honden 7 jaar): reumatoïde veroudering, prostaat, hart, oog , hersenen, nieren. Op deze leeftijd is het ook noodzakelijk om het dieet aan te passen aan de behoeften van de oudere dieren.


Medische consultaties

Wie kent uw huisdier beter dan u? Niemand.

Zijn gedrag verandert, je vindt hem ‘raar’, "hij eet minder, slaapt veel, verstopt zich of lijkt ziek maar je weet niet goed wat ... De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien zodat elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een mogelijk gezondheidsprobleem.

Er moet onmiddellijk contact opgenomen worden wanneer uw huisdier waarschuwingstekens laat zien of zijn toestand het oplegt (verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, kreupelheid, gewichtsverlies, gebrek aan energie, problemen met plassen, klachten, tandenknarsen of constant bijten, enz.) Wij zijn er om de aanwijzingen te identificeren en de aandoening van je huisdier te behandelen.


Identificatie

Identificatie is verplicht:

- Voor alle honden ouder dan 4 maanden

- Voor alle honden en katten in geval van overdracht of verkoop (ook kittens of puppies van particulieren).

- Voor alle katten geboren na 1 januari 2016

Dit gaat snel en is pijnloos. De elektronische identificatie is heel praktisch en vervangt de tatoeage.

Het is ook onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.

Wij hebben de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle dieren, ongeacht ras (ook bij gekruiste honden of huiskatten).

Via de app kunt u trouwens het dier zeer snel aangeven aan DogID indien het zou verloren zijn gelopen. Ga naar Homepagina - Verloren


Huisbezoeken

In onze praktijk hebben we alles  voorhanden om verschillende verdere onderzoeken te doen, ben je echter niet in de gelegenheid om ons te bezoeken dan is een huisbezoek mogelijk. 


Oogheelkunde

Wij staan tot uw beschikking voor al uw dier zijn oogproblemen.

Van een eenvoudige lopend oog tot misvormde oogleden zullen wij voor u de beste opties aanreiken voor uw hond of kat.


Tandheelkundige zorg

Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis, ...)

Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en nodige tandzorg toe te dienen.

De  ingrepen gebeuren onder volledige narcose (dit is het beste voor uw dier). Het meest voorkomende is ultrasone tandsteenverwijdering (hetzelfde type als van een tandarts).

Na het ontkalken polijsten wij de tanden want dit vertraagt nieuwe tandsteenvorming.

Nadien is een preventieve tandverzorging thuis de beste naverzorging.


Dermatologisch overleg

Huidziekten komen bij onze huisdieren steeds vaker voor en mogen niet worden verwaarloosd. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot bloedingen en zweren op het hele lichaam. 

Er zijn vele type huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken. Maar heel soms  worden we ook geconfronteerd met immuun gerelateerde, genetische of kwaadaardige aandoeningen.

Op basis van de resultaten van het klinisch onderzoek en eventueel bijkomende onderzoeken bieden wij dan een oplossing voor het dermatologisch probleem.


Orthopedisch overleg

Een dier dat mankt is een dier dat vaak pijn heeft, het is een manier van uiten van de pijn.

Orthopedische aandoeningen komen vaak voor bij honden, maar ook katten en heel kleine dieren zoals fretten, konijnen en kleine knaagdieren.

Zij zijn verantwoordelijk voor acute of chronische pijn die zich kan ontwikkelen zonder dat het dier klaagde. Orthopedische aandoeningen kunnen mogelijk het gevolg zijn van een trauma zoals een val of ongeval op de openbare weg, maar kan ook spontaan optreden zonder traumatische context en dit vooral bij jonge honden (heupdysplasie of ellebogen).

Vaak gedragen de dieren zich op de praktijk anders dan thuis en vaak is een kleine beeldopname ( bv. met de gsm) van het gedrag thuis een belangrijk hulpmiddel in de diagnose van het manken.

Raad voor de consultatie:

- Houd uw huisdier rustig. Laat uw honden alleen buiten als ze hun behoeften moeten doen.
- Breng uw katten onder in een kleine kamer.
- Houd uw konijnen, fretten, kleine knaagdieren en vogels in hun kooi.


Radiografie - Medische beeldvorming

Om een diagnose te stellen is het soms noodzakelijk om van uw huisdier een  röntgenfoto te maken of een echografie uit te voeren.

Wij voeren volgende testen uit:

Echografie

Het is niet altijd noodzakelijk om het dier onder volledige narcose te brengen, met een echografie kunnen we in het lichaam kijken, vooral voor het hart en de buikorganen: lever, milt, darmkanaal, blaas, prostaat, baarmoeder.
Deze beeldvormende techniek is een aanvullende test.
Deze test is pijnloos.

Digitale radiografie

Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in de orthopedie en longziekten. Voor de spijsverteringschirurgie zorgt het ook voor veel bijkomende diagnoses (transit verstoppingen, detectie van nierstenen, etc.)


Chirurgie

Wij opereren in de -voor uw dier- beste veiligheidsomstandigheden door het gebruik van gasanaesthesie en permanente monitoring. Het comfort van uw huisdier is onze prioriteit, daarom wordt er zowel pre-,peri- en postoperatief aan pijnstilling en angstremming gedaan.

De uitgevoerde operaties zijn heel divers:

- gebruikelijke interventies (sterilisatie, castratie, ...)
- Of de meer gespecialiseerde ingrepen (biopsie, wondverzorging, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen ...)

Voor heel gespecialiseerde chirurgie werken we samen met  collega's, specialisten in hun gebied.


Gedragsoverleg - Therapie

Ook hier is voorkomen van ongewenst gedrag super belangrijk.

De plaats van gezelschapsdieren binnen de gezinnen is erg veranderd in de afgelopen 20 jaar en het aantal gedragsstoornissen worden steeds vaker gemeld: binnen urineren, destructief zijn, onophoudelijk blaffen, agressie ...

Een correcte opvoeding en het duidelijk stellen  van de basisregels van uw gezin ,inclusief het huisdier,zijn vanaf het prilste begin (eerste dag van pup of kitten, vanaf de adoptie van uw huisdier of voor de puberteit) van onschatbare waarde om samen later te genieten.

Wij trachten met het beantwoorden van uw opvoedkundige vragen hierin te helpen.

Tijdens dit overleg zullen veel tips worden aangereikt om uw huisdier beter te begrijpen, de signalen aan te leren, dit om ernstige gevolgen te voorkomen in de ontwikkeling van uw huisdier en zijn plaats in de roedel


Noodgevallen

Noodgevallen worden ondersteund tijdens de werkdagen. In het weekend verwijzen wij u door naar de informatie onder het tabje NOODGEVALLEN.


Vakantie : 16/08/2019 tot en met 06/09/2019

Jaarlijkse Vakantie van 16/08/2019 tot en met 06/09/2019

Tips en verkoop van voeding en verzorgingsmiddelen

Goede voeding is BELANGRIJK !

Indien zijn medische toestand het vereist kunnen wij steeds deze voeding aanbieden:

- "Dieetvoeding" voor dieren die lijden aan een pathologisch probleem (obesitas, allergieën, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, enz.) en een belangrijke aanvulling zijn, zelfs noodzakelijk van een medische behandeling.

- "Specifieke voedingsmiddelen"

We kunnen ook, op verzoek, andere voedingsproducten leveren die wij nu niet op voorraad hebben.

Bestellen van voeding kan ook via de App. Ga naar Homepagina - winkel.

VERZORGINGSMIDDELEN

Wij bieden u de noodzakelijke producten die nodig zijn voor de zorg voor uw huisdier, zoals shampoos, producten voor mondhygiëne, het reinigen van de ogen of oren, enz.

Wij  leveren ook de nodige medicijnen voor de behandeling uw huisdier.


Content photo

Wachtkamer

In onze ruime en lichte wachtkamer kan u en uw gezelschapsdier rustig plaatsnemen alvorens het de beurt is van uw vriend.


Consultatieruimte

Graag ontvangen wij u en uw gezelschapsdier in onze consultatieruimte. Hier luisteren we naar uw noden en kunnen we uw vriend in alle rust onderzoeken.


Hospitalisatie

Indien de toestand van uw dier het vereist dan wordt het bij ons gehospitaliseerd.


Neem contact met ons op

Dr. Franck Sven photo

Dr. Sven Franck

 Simons Crista photo

Crista Simons

Driehoekstraat 216

2180 Ekeren

Download gratis onze handige app

Onze code : SVEN

Télécharger notre application iOs Télécharger notre application Android
Dr. Franck Sven photo

Dr. Sven
Franck

 Simons Crista photo

Crista
Simons

Consultatieuren van Dr. Sven Franck

Op afspraak

  • maandag 8h30 - 17h00
  • dinsdag 8h30 - 17h00
  • woensdag 8h30 - 17h00
  • donderdag 8h30 - 17h00
  • vrijdag 8h30 - 17h00

Vrije raadpleging

  • maandag 18h00 - 19h00
  • dinsdag 18h00 - 19h00
  • woensdag 18h00 - 19h00
  • donderdag 18h00 - 19h00
  • vrijdag 18h00 - 19h00

Consultatieuren van Crista Simons

Op afspraak

Vrije raadpleging

Noodnummer(s)

Dr. Lastname Firstname photo

Dierenarts Sven Franck

Van maandag tot en met vrijdag 24/24 bereikbaar Zaterdag en zondag is er een wachtdienst raadpleeg ons antwoordapparaat.

Artikels

Bekijk alle artikels Section photo

Over gezondheid

Section photo

Over baasje

Section photo

Ontdekken

Section photo

Mijn APP